Smaki z podróży,  Tajlandia

Smaki kuchni tajskiej…

Chodź od naszej podróży do Tajlandii minęło już kilka lat, to wpomnienie o tym kraju jest nadal bardzo żywe i gorące jak sam kraj. Tajlandia jest bardzo popularnym miejscem na wakacje i dla wielu podróżników jest bramą do Azji. Jeśli kiedykolwiek tam byłeś, rozumiesz dlaczego… Kraj jest piękny, ludzie przyjaźni, ceny są niskie, a jedzenie jest świetne… Poznaj zaskakującą różnorodność kuchni tajskiej, sposoby jej spożywania, lokalne specjały, przerażającą perspektywę jedzenia owadów i bardziej uspokajając i delikatny smacznych deserów..

Jedną z głównych przyjemności podróżowania jest jedzenie, smakowanie, próbowanie jednym słowem degustacja kuchni. A jest to jeszcze bardziej zachwycające, gdy kuchnia jest tak ekscytująca i gustowna.

Na całej wyspie znajdują się restauracje oferujące turystom znane menu. ale jeśli chcesz bardziej autentycznej kuchni, możesz znaleźć wiele tajskich restauracji i tawern serwujących pyszny wybór lokalnej kuchni i przysmaków w głąb kraju.

Na pytanie, czego szukamy podczas podróży do obcego kraju… odpowiadamy „przeżyć autentyczne doświadczenie” spotkać się z miejscowymi, zobaczyć, jak naprawdę wygląda dany obszar, poznać kulturę, podziwiać piękne widoki, a także zakosztować kulinach smakołyków… Wiele z najbardziej znanych atrybutów obcego kraju pochodzi z jego jedzenia, a kuchnia często odgrywa dużą rolę w podróżowaniu. Jedzenie i kultura w Tajlandii są tak dobre, że niektórzy podróżnicy mogą nigdy nie chcieć opuścić tego kraju. Kuchnia tajska jest jedną z najpopularniejszych w Azji, a wakacje w Tajlandii z pewnością uzależnią każdego od tajskiego jedzenia na całe życie.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy Was do jedzenia poza strefą komfortu podczas podróży. Czyli jak łączyć jedzenie uliczne z tym restauracyjnym, aby uzyskać pełny obraz tajskiej kuchni. Jedzenie w Tajlandii to nie tylko wielodaniowe kolacje w wykwintnych restauracjach, ale światowej klasy smakołyki na ulicznych straganach, orzeźwiające desery i niekończące się smaki i przyprawy w każdym daniu.

Tajlandia nie jest największym krajem pod względem geograficznym, ale ma ogromną różnorodność regionalną, jeśli chodzi o kuchnię. Oczywiście, podobnie jak w przypadku szlaku turystycznego, wszystkie kulinarne drogi prowadzą do Bangkoku, stolicy Tajlandii, idealnego miejsca na rozpoczęcie podróży. Nasza podróż szlakiem kulinarnym odbyła się na wyspie Phuket i to stamtąd będziemy dzielić się smakołykami kuchni tajskiej…

Dziś już nie wymienię miejsc w których jedliśmy, a jedliśmy po kilka razy dziennie i podzielę się z Wami smakami, które do dziś zostały w naszej pamięci i do dziś jest odtwarzamy w domu. Posługujemy się również stroną z przepisami nie tylko kuchni tajskiej ( znajdziesz je tutaj ) ale i całego świata. Przepisy.pl t o strona, która pomaga nam w przygotowaniu tych pysznych dań.

Ale co powinieneś jeść, kiedy tam jesteś? I co my jedliśmy będąc w Tajlandii… Czytaj dalej…

Przede wszystkim królują tu ryby i owoce morza. Na każdym kroku znaleźć można stoisko ze świeżymi czasem jeszcze żywymi rybami, krabami, krewetkami, muszlami.

Podczas gdy tradycyjny tajski posiłek składa się z czterech do pięciu dań, zwykle składających się z zupy, smażonego dania, sałatki, różnych warzyw i deseru. Wcale nie musisz trzymać się tradycji, jedząc w Tajlandii. To kulinarny kraj, które zaspokoi wszelkie fantazje, od światowej klasy kuchni francuskiej i włoskiej po pikantne przekąski uliczne, które są bardziej satysfakcjonujące niż najlepsze dania wyróżnione gwiazdką Michelin.

PAD THAI

Kiedy porusza się temat smacznej i zdrowej kuchni tajskiej, w naszych głowach rozbrzmiewa nazwa „Pad Thai”. To sztandarowe danie kuchni tajskiej. Pad Thai to bez wątpienia danie, które zawołanie każdym podniebieniem wszystkich tajskich smakoszy.

Nie zastanawiając się dwa razy, możemy powiedzieć, że to pyszne danie z makaronem smażonym na ruszcie ma wiele zalet i jest silnie uzależniający. Według doświadczonych szefów kuchni, gotowanie Pad Thai polega na doborze odpowiednich składników i właściwej metody gotowania. Przygotowanie Pad Thai można zrobić według własnego gustu, można poeksperymentować z odpowiednią proporcją cukru, sosu rybnego i tamaryndowca, aby zrównoważyć kwaśne, pikantne i słodkie elementy potrawy. Zmiażdżona czerwona papryka i czosnek dodają pieprznej nuty, którą można złagodzić według własnego smaku…

THAI PAPAYA SALAD

Ta tajska sałatka z papai zawojowała naszym podniebieniem. Jest niesamowita i można jeść ją non stop… Chrupiąca i soczysta dojrzała papaja jest drobno posiekana i zmieszana z kolorowymi warzywami, świeżymi ziołami, wrzucona do pikantnego, dressingu i posypana chrupiącymi pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Jest lekka, ma warstwy pikantnych, kwaśnych, słodkich i słonych smaków. Robi się ją wszędzie, od Tajlandii, Laosu, Wietnamu i Kambodży. W zależności od kraju składniki mogą się różnić i obejmują różne warzywa i przyprawy.

FRIED RICE

Smażony ryż to bardzo typowe tajskie jedzenie uliczne i nie tylko bo dostępne w każdej nawet dobrej restauracji serwującej smażone potrawy w całej Tajlandii.

Taki ryż może być urządzony na wiele sposobów. Może być warzywny, z kurczakiem lub krewetkami. Ten smażony ryż po tajsku jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu! Ten szybki tajski smażony ryż robi się w mniej niż 30 minut, zwłaszcza gdy ma się wszystkie składniki pod ręką.

Będziesz potrzebować następujących składników do smażonego ryżu…

2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
½ łyżki czosnku, posiekanego
½ czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
1 łodyga zielonej cebuli, drobno pokrojona
½ łyżki sosu rybnego
2 łyżki zwykłego sosu sojowego
4 jajka, roztrzepane
2 łyżeczki cukru
marchewka i kukurydza

Jak zrobić taki ryż po tajsku zapraszam na stronę przepisy.pl tam można znaleźć ja zrobić taki ryż z warzywami i nie tylko.

SATAY

Tajskie satay można znaleźć na ulicach Tajlandii lub jako przystawkę, szczególnie w restauracjach specjalizujących się w robieniu takich dań. Zwykle są one zrobione z wieprzowiny, ale można też użyć kurczaka lub wołowiny.

Tajskie satay są bardzo proste do zrobienia i od wakacji w Tajlandii robiłam ich niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodziły wyśmienicie.

Szczególnie podoba mi się ten przepis, ponieważ jest bardzo łatwy. Bardziej tradycyjne tajskie przepisy satay wymagają opiekania przypraw i ubijania ziół, aby stworzyć złożoną marynatę. Ten przepis wymaga zaledwie 4 prostych, łatwo dostępnych składników marynaty, aby uzyskać szybkie i łatwe, a jednocześnie cudownie pyszne satay z kurczaka.

Np. chicken satay to przystawka, która jest wszechobecna w zachodnich tajskich restauracjach. Kostki z kurczaka marynowane w sosie na bazie mleka kokosowego są nadziewane na szaszłyki, a następnie grillowane. Takie szaszłyki satay są zwykle podawane z bogatym, kremowym sosem orzechowym i ogórkiem w occie.

Tradycyjna tajska marynata do satay zawiera mleko kokosowe, a także prażone i tłuczone nasiona kolendry, nasiona kminku i kurkumę jako niektóre z głównych składników.

Uważa się, że satay został sprowadzony do Tajlandii z Indonezji lub Malezji. Słowo „satay” pochodzi od chińskiego słowa oznaczającego „trzy kawałki”, prawdopodobnie odnoszące się do nabijania na szaszłyki 3 kawałków mięsa.

JAK ZROBIĆ KURCZAKA SATAY

Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa.

Przygotuj marynatę z mleka kokosowego, curry w proszku, cukru i soli i zamarynuj kurczaka. Następnie nabijamy marynowane kostki kurczaka na drewniane patyczki do szaszłyków. Grilluj szaszłyki na średnim ogniu, obracając raz, aż kurczak będzie ugotowany.

tajskie szaszłyki…

REED CURRY

Oto tajski klasyk! Tajska zupa z kurczakiem i czerwonym curry to sycąca i sycąca zupa zawierająca wszystkie pyszne tajskie smaki, takie jak…chilli, trawa cytrynowa, czosnek i kilka innych… Jest lekka, delikatna i pikantna – ta zupa naprawdę daje kopa. To chyba moja ulubiona tajska zupa. Głównym składnikiem jest czerwona pasta curry, która to nadaje niesamowitego smaku zupie.


Zupa jest niewiarygodnie łatwa do przygotowania i prosta, ale smakuje absolutnie wyśmienicie.
Przepis pochodzi z kursu gotowania, na którym byliśmy podczas naszych wakacji na Phuket… Najlepiej smakuje z ryżem…

GRREN CURRY

Thai green curry Jest to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej i pomimo złożonego smaku jest dość łatwe do przygotowania w domu. To curry jest aromatyczne, bogate i zawiera odpowiednią ilość ciepła… tak właśnie ciepłą. Mimo temperatur jakie panują w Tajlandii taka zupa jest bardzo chętnie podawana i polecana. Rozgrywa do czerwoności.

Zielone curry jest łatwe do przygotowania, zwłaszcza jeśli użyjemy gotowej pasty chili. Gotową tajską zieloną pastę curry znajdziesz w większości azjatyckich sklepów i zaufaj mi, będzie smakować równie dobrze!

Dlaczego tajskie zielone curry jest zielone?

Istnieje powszechne błędne przekonanie, że tajskie zielone curry ma zielony kolor od całej tajskiej bazylii użytej w przepisie. Chociaż do curry często dodaje się tajską słodką bazylię, prawdziwy zielony kolor curry pochodzi z tajskich zielonych papryczek chili, które są głównym składnikiem tajskiej pasty z zielonego curry używanej do przygotowania curry. Tak więc zieleń pochodzi z zielonych papryczek chili.

Ta nasza bardzo zielona gorąca zupę była jedzona w jednej z lepszych restauracji na wyspie Krabi. Naprawdę była wyśmienita. Popularne zielone curry podawane na straganach lub na ulicy różni się od tego podawanego w restauracji czy nawet robionego w domu. Może być mniej kremowe bez śmietanki kokosowej i często stosuje się mniej pasty curry, aby obniżyć koszty. Jak zrobić dobre Green Cury zapraszam na stronę przepisy.pl

SPRING ROLLS

Chrupiące sajgonki to klasyczna przekąska dostępna w większości tajskich restauracji. Sajgonki to jedyna rzecz, której nigdy nie możemy odmówić, bez względu na to, jak bardzo jesteśmy pełni.

Te tajskie chrupiące przysmaki są łatwe do zrobienia w domu. Smakują o wiele lepiej niż te kupione w sklepie, z chrupiącą skórką i pysznym domowym nadzieniem.

Do moich sajgonek używam mięso mielone drobiowe, poszatkowaną główkę kapusty, siarkowana jena marchewką. sparzony wcześniej makaron ryżowy, po 2 łyżki sosu rybnego, sosu ostrygowego i oleju sezamowego. Wszystko duszę przez chwile na patelni, następnie zawijam w papier ryżowy i smażę na głębokim oleju na złoty kolor.

THAI PANCAKE

Bananowy Tajski Naleśnik. Pyszny, słodki i chrupiący z karmelizowanymi bananami skropione słodkim skondensowanym mlekiem kokosowym. Idealny na deser. To coś co nie daje o sobie zapomnieć i na długo zostaje w naszej pamięci.

Tajskie naleśniki to jedna z najpopularniejszych przekąsek i deserów w Tajlandii. Wózki roti można zobaczyć w wielu miejscach turystycznych w całym kraju. Sprzedawcy oferują tak wiele różnych opcji nadzienia, jak banany, sos czekoladowy, nutella, jabłka itp. Te tajskie naleśniki niestety nie są do zrobienia w naszym domu, dlatego też robiliśmy nasze europejskie, a nadzienie tajskie… za każdym razem wychodzą wyśmienite…

uliczne jedzenie na nocnym targu…

STREET FOOD

W Tajlandii scena ulicznego jedzenia jest tak kolorowa i aromatyczna, że często nazywana jest sanktuarium najlepszej kuchni świata. Odwiedzanie targowisk ulicznych to dla mieszkańców codzienność, a dla turystów jest to coś, co przypieczętowuje wypad do Tajlandii.

Uliczne jedzenie jest częścią nas i naszych podróży. I to nie tylko w Tajlandii jadamy na ulicy ale i w innych krajach jeśli jest tylko taka możliwość. A możliwość wieczornego spaceru po pchlim targu oraz odkrywanie i próbowanie wszystkich ulicznych potraw, jakie możemy znaleźć, to dla nas jedna z największych radości z podróżowania. W końcu, co jest warte życie, jeśli nie możesz cieszyć się dobrym posiłkiem nie tylko w ciągu dnia ale i wieczorem.

W Tajlandii mieliśmy okazję być w takich miejscach kilka razy. Niesamowite co się tam działo, co tam widzieliśmy i co tam jedliśmy. Zatłoczone targowiska uliczne na Phuket przeszły wszelkie oczekiwania, spędziliśmy tam godziny spacerując, próbując wszelkiego rodzaju tajskich ulicznych potraw…

Jedynej rzeczy jakiej nie jedliśmy w Tajlandii to smażonych robaków, które można znaleźć niemal wszędzie. To również popularna przekąska i ponoć bardzo dobra.

Ciepło z woków ogrzewa chodniki i roznosi pyszne zapachy po zatłoczonych ulicach Tajlandii. Rodziny przekazują przepisy z pokolenia na pokolenie, a wiele z nich działa na rynku od dziesięcioleci. Jechać do Tajlandii i nie jeść ulicznego jedzenia to grzech.

WODA KOKOSOWA

Woda kokosowa to prawdopodobnie najzdrowsza woda na świecie. Jest niesamowicie nawilżająca, zawiera naturalnie występujące elektrolity oraz jest bogata w witaminy i minerały.

Kokosy stanowią nieodłączny element kuchni tajskiej. Nie tylko pachną, są urokliwe a ich wodnisty sok nadaje słodki i orzeźwiający lub egzotyczny smak posiłkom. Młodego kokosa można znaleźć prawie na każdym targowisku, co jest bardzo fajne.

Będąc w Tajlandii tracimy dużo wody z organizmu i najlepszym uzupełniaczem jest właśnie woda kokosowa.

❖ ŚWIAT OWOCÓW

Spędziliśmy dwa tygodnie na tętniącej życiem wyspie Phuket. Co nas urzekło oprócz widoków i pysznej kuchni to to że wsadzie są tam owoce. Różne przeróżne, takich jakich jeszcze nigdy nie wiedzieliśmy.

To jak wejście do niebiańskiego sadu, miejsca obfitującego we wszystkie świeże owoce tropikalne i nie tylko i to z tej obfitej ziemi, jaką możesz sobie wyobrazić i jaka jest Tajlandia…

Na straganach są owoce, których możesz nawet nie rozpoznać, niektóre są słodsze niż miód, inne są tak kwaśne, że aż się kulisz; mieszanka różnorodnych smaków…

Co na jeszcze urzekło w Tajlandii, to modne nadrzeczne kawiarnie i restauracje. Są idealne dla głodnych, spragnionych i zmęczonych turystów po całym dniu zwiedzania pobliskich zabytków i nie tylko. Trafiliśmy do miejsca które totalnie nas urzekło. Z prawej strony kupujesz jeszcze żyjące skorupiaki, a po lewej stronie w restauracji oddajesz je kucharzowi i za chwile masz je przed sobą.

To nadrzeczne centrum handlowym z restauracją jest niesamowitym pomysłem. Coś innego czego europie nie spotkaliśmy. Kupiliśmy sporo różnych owoców mórza, daliśmy je do przysądzenia i rozkoszowaliśmy się smakiem. Mieliśmy okazję próbować duży bukiet blanszowanych homarów, krabów, krewetek i małż z aromatycznymi ziołami i przyprawami oblanymi pikantnym tom yum goong. Wszystko na talerzu było świeże i smaczne. Najwyższej jakości składniki z ich naturalnymi właściwościami wydobywanymi z pozoru prostymi technikami, fachowo wykonane.

To tylko kilka z przysmaków Tajlandii które mieliśmy okazję jeść. Nie wszystko sfotografowaliśmy nie wszystko spróbowaliśmy, a jest tego naprawdę bardzo dużo. Kuchnia tajska to nie tylko odrętwiające języki i wywołujące łzy przyprawy, to również subtelność, delikatność i niepowtarzalny smak i aromat… Może to być wybuchowa pikantność, która początkowo przytłacza, ale najbardziej imponująca jest niezwykła złożona równowaga smaków, która kryje się pod nią. I wbrew temu, co myśli większość ludzi, kuchnia tajska nie jest rażąco ostra większość tajskich potraw będzie zawierać próbki mniej agresywnych potraw, niektóre subtelnie aromatyzowane tylko czosnkiem i łagodnymi ziołami. W kuchni tajskiej każdy znajdzie coś dla siebie…

wyspa Phuket…
wyspa Krabi…

Witaj w naszym świecie…To my…Ania, Arek… Razem z nami zwiedzisz cudowne zakątki Norwegii, która fascynuje nas od kilkunastu lat... Zapraszamy nad piękne fiordy, ogromne wodospady, urokliwe miasta, kolorowe wioski, a także wysokie góry...